Daily Archives: January 20, 2015

Warehouse conversions | Apartment interiors #materials #light #colour

Loft-Barcelona-01 [homedsgn.com]

Warehouse Converted to Modern Loft
This 8,600 square-foot loft was completed and renovated by developers and designers of urban lofts Benito Escat and Alberto Rovira; the designers teamed up with interior design studio Minim for this ambitious project. What was once stables (built in 1930), a bomb shelter and then a print shop is now a modern loft located in Barcelona, Spain. The original brick walls are exposed, and the high concrete ceilings make the space truly magnificent. Glass lights set in the floor reveal the bearing structure and provide light to the level below.

More photos at http://www.iintrepidinc.com/lifeinstyle/2011/9/29/a-rustic-modern-loft-warehouse-conversion-barcelona.html

Russian architect Denis Krasikovis created this eclectic apartment in Murmansk, Russia.

001-murmansk-apartment-denis-krasikov [homeadore.com]004-murmansk-apartment-denis-krasikov [homeadore.com]008-murmansk-apartment-denis-krasikov [homeadore.com]002-murmansk-apartment-denis-krasikov [designyoutrust.com]011-murmansk-apartment-denis-krasikov [homeadore.com]

More photos at http://www.homeadore.com/2014/12/09/murmansk-apartment-denis-krasikov/

In 2014, Vertebrae Architecture designed this tiny 330 square feet apartment in Venice, California. Full height hidden storage delineates space and provides visual and acoustic privacy. The minimal material palette minimizes distraction and maximizes the spatial quality of the apartment.

001-micro-apartment-vertebrae-architecture [homeadore.com]004-micro-apartment-vertebrae-architecture [designyoutrust.com]006-micro-apartment-vertebrae-architecture [homeadore.com]007-micro-apartment-vertebrae-architecture [designyoutrust.com]

More images at http://www.homeadore.com/2014/12/08/micro-apartment-vertebrae-architecture/

Rad Design fully demolished and redesigned the interior of this loft in Toronto, Canada. Custom shelving and displays show off the client’s antique camera collection and books on photography. The client had requested use of reclaimed wood materials and simple, metal elements. A small black platform makes the low bed float slightly above the floor. The bright new kitchen and bathroom add modern touches.

001-photo-loft-rad-design [homeadore.com]004-photo-loft-rad-design [homeadore.com]003-photo-loft-rad-design [homeadore.com]006-photo-loft-rad-design [homeadore.com]005-photo-loft-rad-design [homeadore.com]008-photo-loft-rad-design [homeadore.com]009-photo-loft-rad-design [homeadore.com] 1

More images at http://www.homeadore.com/2014/11/04/photo-loft-rad-design/

Warehouse in San Francisco Converted into Contemporary Loft
This project located in the historic Oriental Warehouse Loft Building in San Francisco’s South Beach neighbourhood, is a complete reconfiguration and renovation of an existing loft apartment. In order to maximize the spatial experience of the loft, traditional notions of domestic privacy were abandoned in favour of open and transparent relationships. Here is more on the renovation process from the architects: “Opaque guardrails at the sleeping mezzanine were replaced with frameless glass guardrails in order to provide a direct visual connection to the living room below. A large over-sized sheet of transparent glass further eliminates privacy in the master bathroom by allowing views into and out of the bathroom to the rest of the loft beyond. In contrast to the existing heavy-timber and rusticated brick structural shell which are left exposed, sleek new interior finishes were replaced throughout including wall and floor finishes, kitchen and bathroom mill work and a new steel cantilever stair that connects the living areas on the ground floor with the sleeping areas on the mezzanine.”

Oriental Warehouse Loft exterior [freshome.com]Oriental Warehouse Loft 2a Edmonds + Lee Architects [edmondslee.com]Oriental Warehouse Loft 4a Edmonds + Lee Architects [edmondslee.com]Oriental Warehouse Loft 6a Edmonds + Lee Architects [edmondslee.com]Oriental Warehouse Loft 8a Edmonds + Lee Architects [edmondslee.com]Oriental Warehouse Loft 13a Edmonds + Lee Architects [edmondslee.com]Oriental Warehouse Loft 7a Edmonds + Lee Architects [edmondslee.com]Oriental Warehouse Loft 11a Edmonds + Lee Architects [edmondslee.com]Oriental Warehouse Loft 3a Edmonds + Lee Architects [edmondslee.com]Oriental Warehouse Loft 9a Edmonds + Lee Architects [edmondslee.com]

Edmonds + Lee Architects: http://www.edmondslee.com/owl.html

Jestico & Whiles, Andel’s Hotel Łódź, Poland, warehouse conversion (completed 2009)
Located in central Łódź, the hotel features a top-floor spa centre and modern interior design. Its spacious and bright rooms come with air conditioning and a flat-screen TV. The hotel houses a luxury spa, the skySPAce, featuring a glass-covered swimming pool with beautiful city views, as well as various saunas, a massage parlour and a fitness centre. The hotel is a beautiful building with a post-industrial character. You can see an old and historical place (loads of old factory elements) and on the other hand the building is really modern. The Andel’s Hotel Łódź is housed in the cultural and commercial complex of Manufaktura, just 1.5 km from the famous Piotrkowska Street. The hotel was recently awarded the best in Poland in a European ranking.

Andel's Hotel, Lodz, Poland 6 exterior [booking.com]Andels Hotel, Lodz, Poland 1 facade with pool room [op-architekten.com]Andels Hotel, Lodz, Poland 1 pool [holidaycheck.com]Andels Hotel, Lodz, Poland 1 pool [tripadvisor.com]Andels Hotel, Lodz, Poland 2 lobby area [vi-hotels.com]JAW-AHL-0003Andels Hotel, Lodz, Poland top light [wikimedia.org]Andels Hotel, Lodz, Poland 3 lobby area [thecoolhunter.net]Andel's Hotel, Lodz, Poland 1 dining [e-architect.co.uk]Andels Hotel, Lodz, Poland 2 restaurant [tripadvisor.com]Andels Hotel, Lodz, Poland standard suite [vi-hotels.com]Andels Hotel, Lodz, Poland meeting room [urlowpolsce.pl]

More photos and their sources via Google Images

Lant Street warehouse conversion, Southwark, London
Dow Jones Architects
An ongoing process of urban regeneration has seen the transformation of nineteenth century light industrial buildings into residential quarters for the liberal middle classes. In Lant Street, a five-level former brick warehouse is a case in point; over the past few years it has been gradually transformed into residential property with an art gallery below street level. Dow Jones Architects was asked to convert the top two floors and the roof, with spectacular views of the city, into a separate apartment. The brief was unequivocal; the client asked for ‘London in my living room’.
Giving views of the City skyline, only previously available from the rooftop, required the placement of the living room on the uppermost floor, with the sleeping and bathroom area on lowest level and the kitchen and dining in the middle. Preserving the stairways in their original locations allowed a relatively unpartitioned organisation of the individual floors, with just two oversized, automatically operated fire doors unobtrusively concealed in wall linings. Dow Jones’ internal material palette combines the original brick surfaces and rough timber structure with new smooth oak linings with flush camouflaged doors. The in-situ concrete boxes that mark the wet areas – bathroom, shower room, kitchen – read as discrete objects placed atop the existing surfaces.

DowJonesArchitects Lant Street warehouse conversion, Southwark, London [architecturetoday.co.uk]

Read more at http://www.architecturetoday.co.uk/?p=6122

Historically Preserved Mansion Gets Eclectic Makeover
A true mansion, originally from 1922, with preserved architecture and full of details that reveal a rare magnificence, is the headquarters of the 22nd Edition of Casa Cor Rio de Janeiro, Brazil. With very high ceilings and large windows, the beautiful and famous building has been designed in an eclectic style with over 5,400 square metres of constructed area, divided into 52 environments, with about 80 professionals who have demonstrated that it is possible to renew with style, but without deleting the marks of time. The building was once a Boarding School of Nursing Anna Nery (1926- 1973) and the College Student House (1973-1995). Here, past, present and future coexist im harmony.

Casa-Cor-13-1-Kindesign [onekindesign.com]

Casa-Cor-34-1-Kindesign [onekindesign.com]

Interactive room. Reuse was the watchword for Tiana Meggiolaro and Bia Lynch who set up the room with brick walls left exposed. “Based on the concept of upcycling and demos new function was given to the pallets, wooden structures used in freight transport that became bookshelf and countertop,” says Tiana.Casa-Cor-54-1-Kindesign [onekindesign.com]

Jewellery. The space of interior designers Mariana Dean, Jason Sartori and Luciana Arnaud pays homage to the fashion designer Coco Chanel and makes reference to her jewellery.
Casa-Cor-45-1-Kindesign [onekindesign.com]

More at http://www.onekindesign.com/tag/preservation/page/5/

Related Posts and Comments:
1.1.15 Dezeen: 3 projects #materials
28.12.14 Small apartments —then !! New York by Gehry #2011nuclear
25.12.14 2Modern Blog | Modern Decor + Architecture + Interiors
19.10.14 Dunedin: Randoms from inside warehouse precinct 18.10.14
22.6.14 Vogel Street Heritage Precinct (TH13)
17.4.11 Ricardo Bofill’s cement factory
28.12.10 Urban Outfitters Corporate Campus / Meyer, Scheter & Rockcastle

Posted by Elizabeth Kerr

5 Comments

Filed under Architecture, Business, Construction, Design, Economics, Geography, Heritage, Innovation, Inspiration, Media, Project management, Property, Site, Urban design